Школа по английски и испански език по метода на Шлиман за сравнително четене
 
 


Други ресурси по английски и испански
Четиво на седмицата
Двуезични е-книги
Тестове с отговори


За регистрираните по английски език
24 седмичен курс
Четива със субтитри
Библиотека Aлумни


За всички изучаващи английски език
Преводна библиотека
Непреведени четива
Тестове за четене


За всички изучаващи испански език
Преводна библиотека
Непреведени четива
Тестове за четене


Очаквайте книгите
Абу Новас хитрецът
(Арабски приказки)
Розата и кипарисът
(Персийски приказки)
Котката на Доминго
(Бразилски приказки)
Синът-мечка
(Инуитски приказки)
Момчето-змия
(Индиански приказки)
Хлаканяна (Южно
африкански приказки)
Сърце от маймуна
(Cуахили приказки)
Половин-човек
(Берберски приказки)
Майброу и феите
(Западна Африка)
Рибешка история
(Aвстрал. приказки)
Тялото на призрака
(Папуа-Нова Гвинея)


Библиотека Алумни - книги със субтитри за начинаещи и напреднали

ъй като език се научава най-лесно и неусетно чрез многократно срещане и разпознаване на една дума или израз в различни ситуации, четенето на много книги е от решаващо значение за добрия и траен резултат. За тази цел сме разработили най-важния елемент от обучението по метода на Шлиман: двуезичните (на английски и български) книги със субтитри от поредицата на двуезичната библиотека "Вълшебният кладенец" или Библиотека Алумни, която е безплатно приложение за завършилите курса, но можете и да се абонирате за нея чрез събиране на необходимия брой точки.

За да получите постоянен достъп до всички нива на Библиотека Алумни и модулите на курса, е необходимо да съберете 20 точки от е-книгите и е-модулите с SMS достъп. Ето откъде можете да получите необходимите точки:
.
Някои от книгите са разработени в две версии - за начинаещи и за напреднали, като често едни от четивата в една книга са само за начинаещи, други само за напреднали, а трети съществуват и в двете версии. И в двете версии на книгите, включително и в непреведените им части, текстовете са обогатени със субтитри, които се различават по вида си: буквални субтитри (при текстовете за начинаещи) и мини-речникови субтитри (при текстовете за напреднали).
.
Книгите за начинаещи са винаги двуезични - преведени, като всяка лява страница съдържа английския текст, а съответната й дясна страница - българския му превод. Английският текст е обогатен с буквални субтитри на български език. Тези субтитри следват доста буквално текста, като пресъздават съответните граматични форми за род, число, време и т.н. и по същество служат както субтитрите в чуждоезични филми - да преведат буквално текста, но не по изречения, а по думи или изрази, типични за английския език.

Ето един типичен пример за книги с буквални субтитри за начинаещи, взет от е-книга No 1:


Цялата библиотека за начинаещи се състои от такива книги, като всичките са преведени. Части от тези книги се използват в модулите от курса като двуезични примери към уроците или са показани като приложения.

Ето как изглежда един дял от Библиотека Алумни за начинаещи и напреднали, откъдето, веднъж влезли с библиотечен номер и парола, ще можете свободно да се движите по всички нива на библиотеката и модулите от курса:


Книгите за напреднали могат да бъдат двуезични или непреведени, като и при едните, и при другите английският текст е обогатен със "субтитри" които не са същински субтитри, т.е. те не следват буквално текста, а всеки субтитър е елемент от вграден речник в книгата, като показва по няколко възможни значения на думата и не дава значенията на изразите, както е при буквалните субтитри.

Ето един типичен пример за книги със субтитри за напреднали с вграден речник, взет от е-книга No 2:


Цялата библиотека за напреднали се състои от такива книги, някои от които непреведени.

Ето как изглежда един дял от Библиотека Алумни за напреднали, откъдето, веднъж влезли с библиотечен номер и парола, ще можете да се движите само из нея, но не и по другите нива и модулите от курса:


Не забравяйте, че субтитрите са динамични - за да се появи един субтитър от книга, трябва да кликнете върху английската дума, а за да изчезне - трябва да кликнете повторно върху същата или друга дума или да затворите прозорчето на субтитъра чрез кликване върху знака "х" в горния му десен ъгъл. А за да работят субтитрите, трябва да ви бъде активиран JavaScript.

Ново: Двуезични електронни книги със субтитри за теглене от каталог в ePub и mobi формат. Ето как изглежда електронна книга за четец отвътре, разбира се, навигацията зависи от четеца - най-добре е с инсталиран четящ софтуер на компютъра, заради мишката, както и при таблетите с възможност за докосване до линковете под всеки параграф. Ето как изглеждат и онлайн версиите на същите книги.

Контакти

За всякакви въпроси и препоръки, изпратете ни съобщение на следния e-mail адрес:


 Библиотека за завършилите курса

 Книги от библиотеката:

 

още

 Една книга от Библиотека Aлумни:

 Книга No 18

ЧОВЕКЪТ ОТ ШИРАЗ
Кашмирски приказки


(със субтитри за начинаещи)

 Излезе продължението на книгите:

 Книга на Библиотека Aлумни No 25

ТАНЦЪТ НА ЕЛФИТЕ
Скандинавски приказки

(за начинаещи и напреднали)

Бащата на осемнайсетте елфи

 Книга на Библиотека Aлумни No 10

КЪСМЕТЪТ НА ДЪРВАРЯ
Приказки от Мала Азия

(за начинаещи и напреднали)

Абу Новас и жена му

 Книга на Библиотека Aлумни No 8

НАДХИТРЕНИЯТ ЛИХВАР
Индийски приказки

(за начинаещи и напреднали)

Човекът и мечката
Селянинът, жена му и вратата
Жената на градинаря и жената на грънчаря
Царската дъщеря, която обичала баща си повече от солта

 Школа по английски и испански език
Към началото