Школа по английски и испански език по метода на Шлиман за сравнително четене
 
 


Други ресурси по английски и испански
Четиво на седмицата
Двуезични е-книги
Тестове с отговори


За регистрираните по английски език
24 седмичен курс
Четива със субтитри
Библиотека Aлумни


За всички изучаващи английски език
Преводна библиотека
Непреведени четива
Тестове за четене


За всички изучаващи испански език
Преводна библиотека
Непреведени четива
Тестове за четене
Kак протича самообучението по английски език по метода на сравнителното четене? Първо само с граматичната част ли се започва, с последващо четене на текстовете или и двата компонента се движат успоредно?

Методът на Шлиман със сравнително четене позволява да започнете по един от двата начина, според манталитета си: ако обичате повече сухите правила, можете да започнете само с граматичната част, тъй като в нея има двуезични примери, които илюстрират правилата и след това да прочетете приложените текстове, от които са взети примерите в уроците.

Aко пък имате добра памет, можете да започнете да четете първо текстовете с паралелния превод и по-късно да се опитате да осмислите граматиката в тях, като прочетете уроците с примерите и после отново се върнете към текстовете. Въпреки че в уроците при всеки пример има линк до четивото, добрата памет ще Ви помогне чрез предварително четене на текста да осмислите по-добре граматиката.

И при двата подхода обаче трябва да се имат предвид целите текстове, защото само примерите, лишени от контекста на цялото четиво, не са достатъчни за начинаещите. За тях се препоръчва двата компонента, текст и граматична част, да се движат успоредно.

Начинаещите или слабо запознати с езика, които искат да го научат сериозно, трябва да започнат от Модул 1 на курса. В него има уроци от най-ниско ниво с най-елементарните неща от граматиката, с които трябва да се започне. В тях има примери, които илюстрират граматическите правила. Примерите са двуезични и са взети от четивата, придружаващи всеки урок. Всяко четиво има т.н. "субтитри за начинаещи", които съдържат значенията на думите и някои обяснения и могат да се извикат по желание чрез кликване върху съответната дума или израз.

От втори модул нататък, уроците са много по-дълги и трудни, но ако сте напреднали, можете да си изберете отделни модули от по-високо ниво. Модулите от първи до четвърти включват изцяло основите на граматиката, пети и шести съдържат само четива с тестове за преговор.

Ако сте запознати с основите на граматиката, а имате нужда от упражнения c четене, можете да си изберете книги оттук (в някои от тях има и граматически тестове с отговори и обяснения), или от читалните вдясно.

Многократното четене на двуезични книги помага за запомнянето на повече думи и изрази и води до неусетно научаване на езика на начално ниво, особено при хора с добра памет, a още по-добре е, когато се чете на глас. За по-задълбочени знания обаче е необходимо по-добро запознаване с граматиката.

Добрата новина е, че английската граматика съвсем не е трудна, в сравнение с граматиките на останалите европейски езици, до голяма степен и заради реформите, направени в началото на миналия век.  Още книги със субтитри за четене:

 ОНЛАЙН ЧИТАЛНИ  • Учи английски   • Още английски   • Учи испански
E-книги с паралелен текст
двуезични електронни книги за четене онлайн
 eBook магазин — КАТАЛОГ
Е-книги за теглене по избор от каталог
 Школа по английски и испански език
Към началото